The Cultural Garden of Amsterdam

11 Okt 2016

Zoenen, ziektes en veel ander kleins

Microben, het kleine en meest veelzijdige leven op aarde. We hebben een vaag bewustzijn van de micro-organismen om ons heen: ziektekiemen, schimmelkaas en handen wassen na het plassen, maar wist jij dat je anderhalve kilo van deze microben met je meedraagt? Klinkt alsnog abstract he? In museum Micropia komt deze kleine wereld tot leven.

De microscopen staan voor je klaar zodat je als een echte laborant te werk kan gaan. Zoom in op de stoeiende watervlooien of focus de lens eens op schimmels. De schoonheid van deze micro-wereld is adembenemend en het duurt dan ook even voordat ik me besef dat ook mijn huid uit deze koraalachtige schimmelpatronen bestaat.

Dat bacteriën geen bedreigde soort zijn, maakt Micropia wel duidelijk. De Kiss-o-meter nodigt je uit om lekker te zoenen – in welk museum kan dat nou? ‘Gefeliciteerd, u heeft zojuist 80 miljoen bacteriën uitgewisseld.’ In aantallen van mensen zou dat de gehele Duitse bevolking zijn die in een paar seconden uitgewisseld wordt met alle inwoners van Turkije. Laat het nou zo zijn dat er in je mond nog meer bacteriën leven dan het aantal mensen op aarde, dus een volksverhuizing van 80 miljoen is dan niet zoveel als dat het klinkt.

Omdat al dit leven oneindig klein en veelzijdig lijkt, is Micropia bijna een filosofische ervaring waarin een onzichtbare wereld letterlijk levensgroot wordt. Ga op ontdekkingsreis en maak kennis met die anderhalve kilo leven aan je lijf.

Gepost door José Boon

'Als studente Publieksgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam bezocht ik meerdere musea in de Plantagebuurt. Ik doe hier verslag van mijn ervaringen!' 

José Boon, blogger
ga naar artikel