x

27-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

De Druif

dedruif.nl

Vierhonderd jaar geleden dronk een keur aan zeelieden hier een welverdiende jenever. Deze kroeg stond namelijk op kruipafstand van de aanmeerplek van schepen uit alle windstreken. Honderden, misschien wel duizenden, matrozen hingen hier aan de toog. Sommigen van hen onbeduidend voor het verloop van de geschiedenis, anderen, zoals Piet Hein en Michiel de Ruyter (zij woonden hier om de hoek) waren stuwende krachten achter de groei en bloei van onze natie. Bestel net zoals zij een jonge borrel en leef je in. Hoe zou het voor deze mannen geweest zijn, om in houten schepen, zoals de Amsterdam, uit te varen naar een onbekende wereld?

Ze schenken hier uiteraard ook bier

Michiel de Ruyter woonde hier om de hoek

Tip

Als we eens verwend worden met een zwoele zomeravond, dan is dit een fijne plek om naartoe te gaan. Voor deze oudste kroeg van Amsterdam ligt namelijk een gezellig terras met uitzicht over het Entrepotdok