x

27-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Kriterion

kriterion.nl

Al sinds de Tweede Wereldoorlog wordt deze art house bioscoop gerund door studenten. De bediening mag er soms wat aan de trage kant zijn, je kunt hier wel de beste films van de stad zien. Ook is er een fijne foyer, waar je gemakkelijk een paar uur kunt vertoeven. ‘s Avonds verandert Kriterion in een bruisende plek vol hipsters, studenten en filmfanaten. Daarnaast worden er verschillende kleinschalige filmfestivals georganiseerd en speelt jong talent elke eerste zondag van de maand om 17.00 uur een akoestische set. 

Het heeft een fijn terras aan de Roetersstraat, tegenover de Universiteit van Amsterdam

Tip

De Sneak Preview op de dinsdag (om 22.00 uur), kunnen we een Amsterdamse traditie noemen. Laat jezelf verrassen in een bomvolle zaal met een altijd geëngageerd en soms luidruchtig publiek

Zelfs alleen voor een drankje is Kriterion een uitstekende keuze. Er hangt een intieme café-sfeer