x

27-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

Het Nationale Ballet

operaballet.nl

Tachtig internationale dansers vormen samen Het Nationale Ballet. Samen behoren ze tot de crème de la crème van zowel de klassieke als de moderne dans. Met prijswinnende moderne choreografieën en favoriete klassiekers zoals het Zwanenmeer en Assepoester, bieden ze elk wat wils. Het maakt niet uit welke voorstelling je bezoekt, een avond naar het ballet is gegarandeerd een feestje. Het indrukwekkend brede podium met ultramoderne effecten, de luxe foyer, de extravagante gasten in hun mooiste avondgewaden en dan ook nog de kans om (gebruikte) spitzen te kopen van de beste solisten. Wat wil een mens nog meer. 

Tijdens de pauze en na het optreden kan je gebruikte spitzen kopen van de dansers van Het Nationale Ballet

Tip

Drink wat op een van de balkons van de foyer. Door het prachtige uitzicht op het bruisende Amsterdamse nachtleven voel je je één met deze wereldstad