Plantage kinderlezingen

De culturele instellingen van de Plantagebuurt starten in 2012 met een nieuw initiatief. Speciaal voor nieuwsgierige kinderen van 8 tot 12 jaar organiseren zij de Plantage Kinderlezingen. Voor slechts 2,50 per keer kunnen kinderen op een interactieve manier samen met echte wetenschappers op zoek gaan naar het antwoord op een spannende vraag. Waar komt de bliksem vandaan? Of waarom is een blad groen?

 

De plantage-instellingen willen met deze lezingenreeks kinderen op een uitdagende manier kennis laten maken met hun collecties en activiteiten. Het thema voor de  lezingen in 2012 is Licht en Donker. Elke lezing begint met een vraag. Vervolgens gaan de kinderen op een actieve manier aan de slag om het antwoord op die vraag te vinden. Ze mogen zelf proefjes doen, zelf aan de knoppen zitten en zelf bouwen. Dit onder begeleiding van wetenschappers, conservatoren en theatermakers.

De eerste lezing start op 19 februari in de Hortus Botanicus. Vanuit de vraag ‘Waarom is een blad groen?’ legt biologe Maartje Kouwen uit wat licht betekent voor planten en dieren. Kinderen kunnen samen lichtproeven doen en er zelf achter komen hoe fotosynthese nou eigenlijk echt werkt. Op 18 maart legt professor Frank Linde in NEMO uit hoe bliksem tot stand komt. En op 6 mei mogen kinderen samen met Pim Westerkamp, de conservator van het Tropenmuseum, een eigen Javaans Schaduwspel bouwen. In november zal de directeur van het Scheepvaartmuseum, die ook nog eens sterrenkundige is, zelf uitleggen hoe schepen in het donker de weg kunnen vinden.

De lezingen vinden plaats op zondagochtend van 11 tot 12 uur. Deelname aan de lezingen is 2,50 per keer voor kinderen van 8 t/m 12 jaar.

I

Licht en donkerreeks 2012

I

Waarom is een blad groen?

19 februari in de  Hortus Botanicus Amsterdam
van 11.00 uur tot 12 .00 uur met bioloog Maartje Kouwen

In de herfst zien we heel veel mooiekleuren bij de bladeren: geel, rood enoranje. Wist je dat die kleuren er altijd alzaten? Je zag ze niet door het overheersendegroen. Dat groen wordt veroorzaakt doorbepaalde stoffen in het blad. Maar wat zijn dat voor stoffen? En waarom heeft de boom die nodig? En belangrijker, waarom hebben wij ze nodig?
I

Waar komt bliksem vandaan?

18 maart in Science center NEMO
van 11.00 uur tot 12.00 uur met natuurkundige prof. Frank Linde

Wat weten we eigenlijk van bliksem? Is het elektriciteit vanuit de lucht? En waar komt die knal vandaan? Professor Frank Linde komt het uitleggen tijdens de Wakker Worden Kinderlezing in NEMO, waar je ook zelf een experiment mag doen. Dus kom je eigen donder en bliksem maken.

I

Hoe speel je een Javaans schaduwspel?

6 mei in het Tropenmuseum
van 11.00 uur tot 12.00 uur met Pim Westerkamp, conservator Zuidoost-Azië

Licht is heel belangrijk in het opvoeren van de wajang kulit, het Javaanse poppenspel met schaduwen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wat is er te zien, en kijkt iedereen wel naar de schaduw, of ziet een deel van het publiek ook de beschilderde poppen? Speel je eigen Javaanse poppenspel en vind het uit.

I

Hoe vier je joods nieuwjaar?

16 september in het Joods Historisch Museum
van 11.00 uur tot 12.00 uur met ingenieur Mirjam van Emden

Op de dag van deze Plantage Kinderlezing begint het joods nieuwjaar (Rosj Hasjana). Een uitgelezen kans om alle geheimen van de joodse kalender te ontdekken. Want wist jij dat het nieuwe jaar niet met vuurwerk wordt ingeluid, maar met ander licht? Welk licht dat is, dat hoor je nog net in het oude jaar.

I

Hoe vaar je in het donker?

11 november in Het Scheepvaartmuseum    
van 11.00 uur tot 12.00 uur met dr. Willem Bijleveld, sterrenkundige en directeur van Het Scheepvaartmuseum

Het is haast onbegrijpelijk dat Nederlanders eeuwen geleden keurig naar Azië konden varen, zonder de weg kwijt te raken. Hoe deden zij dat? Hoe vaarden zij ’s nachts, in het pikkedonker? Welke hulpmiddelen gebruikten zij? Koers naar Het Scheepvaartmuseum voor antwoorden op al je vragen.

I

Hoe belicht je een voorstelling?

9 december in Carré
van 11.00 uur tot 12.00 uur met Wim Dreesens, de lichtontwerper van Carré

Licht uit, spot aan! Dat betekent dat de voorstelling in het theater kan beginnen. Maar hoe gaat die spot aan? En hoe belangrijk is licht in het theater? Wim Dreesens, de lichtontwerp van Carré, de man die de acrobaten in het Wereldkerstcircus uitlicht, gaat het je vertellen. En wellicht mag je zelf ook wel even in de spotlight staan.