x

27-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

10 x heerlijk eten in de Plantage

Er zijn veel goeie en leuke restaurants te vinden in de Plantagebuurt. Dit is onze top 10, afgaande op het eten, de locatie en de sfeer. Van de topklasse (€€€) tot heel betaalbaar (€).

1 De Plantage

De serre waarin het restaurant zich bevindt, maakt van De Plantage een bijzondere plek om te dineren. Amsterdamse beau monde en Franse elegantie komen hier samen. 

2 Elkaar

Een klein, intiem restaurant waar je kunt eten alsof er een engeltje op je tong piest. Waar de bediening vriendelijk is en het wijnadvies goed. Elkaar ligt vlakbij het Tropenmuseum.

3 Noara’s

Een goddelijke mix van Marokkaanse en Franse gerechten in een elegante Arabische setting. Verwacht avontuurlijke visgerechten en traditionele tajines. 

4 Bloem

Een restaurant met een mooi terras met uitzicht over de gracht. Goed biologisch eten en drinken met variëteit aan vegetarische alternatieven.

5 Cafe Kadijk

No-nonsense Indonesisch restaurant met een prettig terras op het Kadijksplein. Ideale plek om van zonsondergang tot middernacht te genieten van een drankje of een hapje.

6 Koffiehuis volksbond

Simpel, authentiek, betaalbaar en een beetje anders. Verwacht niks hips, enkel goed eten in een intieme omgeving. 

7 De Groene Olifant

Een sympathiek bruin café aan de achterkant van Artis dat vooral bezocht wordt door buurtbewoners. Wereldse gerechten en goede wijnen voor een betaalbare eetcafé prijs. 

8 Burgermeester

Meesterlijke burgers in vele varianten, gemaakt van lam, vis, rund tot zelfs linzen. Om mee te nemen of om ter plekke van te genieten in de kleine zithoeken.

9 Pizzabakkers

De beste pizza’s in de buurt. Neem ze mee naar het park of eet ze vergezeld door een glas Prosecco op het fijne zonnige terras.

10 Tempura

Knus Japans restaurant met vriendelijke bediening. Goed en betaalbaar eten.