x

27-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

8 Activiteiten met kinderen

Neem je kinderen vooral mee naar de Plantage, ze zullen zich hier als een vis in het water voelen. Er zijn niet alleen verschillende musea waar ze de handen uit de mouwen kunnen steken, er is een prachtige dierentuin, een ondergrondse speeltuin en zelfs een waterpark op een dak. Hier enkele suggesties.

 

 

1

Verzetsmuseum Junior

Het Verzetsmuseum heeft een indrukwekkende kindertentoonstelling: kinderen vanaf negen jaar oud kunnen aan de hand van de verhalen van hun leeftijdsgenoten in de Tweede Wereldoorlog, ervaren wat een oorlog met je doet. Het museum heeft meerdere prijzen gewonnen voor deze expositie.

2

Vlinders kijken in de Hortus

Met een beetje mazzel ben je hier helemaal alleen met de vlinders en dat is een magische ervaring. Als je niet beweegt komen tientallen vlinders op je jas, je tas en soms zelfs op je neus zitten. Daarna dwalen door de tuin en appelsap drinken in het leuke café.

3

JHM Kindermuseum

Een heel museum voor kinderen, waar ook nog van alles te beleven is: bak in de keuken joodse broodjes, bespeel in de muziekkamer de sjofar en leer, al wandelend door de vele kamers, meer over de Joodse cultuur.

4

Speel met water op het dak van NEMO

Voor nieuwsgierige kinderen is een bezoekje aan NEMO één groot feest, met als letterlijk hoogtepunt het waterpark op het dak: kinderen kunnen hier spelen met beekjes en stroompjes, terwijl hun ouders genieten van het uitzicht en het terras.

5

Ga aan boord van VOC-schip Amsterdam

Ervaar hoe het leven aan boord van het zeventiende-eeuwse schip Amsterdam was. Bezoek het imposante schip dat ligt aangemeerd bij het Scheepvaartmuseum. Wandel door de vertrekken waar de kapitein navigeerde, langs de kooien van scheepsjongens en de ruimen waar de kanonnen klaarstonden voor roerige tijden.

6

Tunfun

Dit is waarschijnlijk het enige ondergrondse speelpark op het Westelijk halfrond en zonder twijfel het enige speelpark in een voormalige autotunnel. Alle kinderen tot en met 12 jaar kunnen hier naar hartenlust springen, rennen, glijden, dansen, klimmen, knutselen en karten.

7

Smul van poffertjes in Artis

Poffertjes vragen om speciale gelegenheden: je eet ze buiten de deur op kermissen, braderieën en natuurlijk tijdens een bezoekje aan Artis. Poffertjes, piranha’s en pinguïns, wat wil je als kind nou nog meer?

8

Een speurtocht door Rembrandt’s huis

Het Rembrandthuis biedt een gratis audiotour aan voor kinderen tussen de 6 en 13 jaar. Hiermee kunnen ze op speurtocht door de vele kamers van het huis waar de grote meester ooit woonde. Na afloop weten je kinderen misschien wel meer over beroemde schilder dan jijzelf.