x

27-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

5 Beste terrassen

Je moet het even weten maar dan heb je ook wat. Veel van de beste terrassen van Amsterdam zitten een beetje verstopt in de Plantage. In onze top vijf bevinden ze zich op een dak, in een tuin, naast een molen en (hoe kan het ook anders) aan een gracht.

 

 

1

Het dak van NEMO

Geniet van een weids zicht over Amsterdam met het kabbelende geluid van water op de achtergrond. Op het dak van science center Nemo is een mooi terras met uniek uitzicht over de stad én een waterpark dat over de trappen stroomt. De ideale plek om een namiddag met je kinderen óf met een nieuwe liefde te spenderen.

2

Dignita Hoftuin

Een nieuwe aanwinst voor de Plantage bevindt zich tussen de Hermitage en de Weesperstraat. Het terras kijkt uit over een groot grasveld dat is omgeven door zeventiende-eeuwse façades. Het menu bestaat uit een heerlijke selectie van thee en huisgemaakte delicatessen. Absoluut één van onze favorieten.

3

Brouwerij ‘t IJ

Authentieker dan dit wordt het niet. Het is niet meer de enige brouwerij in de stad maar wel een van de bekendste. Het café bevindt zich naast een prachtige molen en het grote terras trekt een gemêleerd publiek. Hier komen ervaren bierdrinkers, studenten, kunstenaars en misschien zit jij straks ook aan een Natte, een Zatte of een IJwit. Vergeet de Heinekenbrouwerij, dit is de place to be!

4

Bloem

Op hete zomerdagen springen kinderen van de brug tegenover het terras en zwemmen ze in dit fijne stukje gracht. Biologisch restaurant Bloem serveert gezonde maaltijden met een ruime keus aan vegetarische alternatieven. Als het lekker weer is, baadt het terras in zonlicht. Neem je zwemkleding mee als je durft!

5

De Hortus

Absoluut het groenste terras van Amsterdam: het mooie en afgezonderde terras van deze botanische tuin is favoriet, zowel onder toeristen als onder Amsterdammers. Breng een paar uur door tussen de exotische planten en geniet van de rust in deze oase van groen.