x

27-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

7 Goede combinaties

Haal alles uit je dag, zeven tips voor goede combinaties

 

Met de vele musea, culturele instellingen, parken en goede restaurants en bruisende cafés, valt er van alles te combineren in deze buurt. Wandel van de botanische tuin naar een museum, van de dierentuin naar NEMO, van de synagoge naar de diamantslijperij en vergeet de inwendige mens niet, geniet bijvoorbeeld van een lekkere lunch aan het water.

 

1

Nemo en de Appel Arts centre

Eigenzinnige wetenschap ontmoet serieuze kunst

Begin de dag met een dosis hedendaagse kunst en eindig met een wetenschappelijk experiment. Het kan op de Prins Hendrikkade. Hier vind je twee instellingen die jouw kijk op de wereld op verschillende manieren zullen verrijken. De Appel vraagt je om te kijken en te denken, Nemo laat je voelen en er in duiken. Haal de twee niet door elkaar! Aan de andere kant, waarom ook niet?

2

Rembrandthuis en Gassan Diamonds

Rembrandt en de diamanten

Het huis waar Rembrandt woonde en werkte staat op een steenworp afstand van de fabriek waar nog altijd de eeuwenoude kunst van het diamantslijpen wordt getoond. In beide instituten worden er fascinerende demonstraties gegeven. Etsen en verf mengen in het Rembrandthuis en bij Gassan Diamonds zie je tijdens de gratis rondleiding de diamantslijpers aan het werk. Raad eens waar je je eigen gang mag gaan?

3

Joods Cultureel Kwartier

Joodse historie tot de macht vier

Een oude Joodse wijk zoals in Amsterdam is uniek in Europa. Nergens anders bestaat er zo’n oud en authentiek joods centrum, waar ondanks het verstrijken van de jaren veel bewaard is gebleven. Vier instellingen op één vierkante kilometer (het Joods Historisch Museum, de Portugese Synagoge, het Kindermuseum en de Hollandse Schouwburg) geven samen een uniek beeld van het joodse leven van toen en nu.

4

Het Scheepvaartmuseum en De Druif

Zeelieden en hun kroeg

Het Scheepvaartmuseum vertelt je alles over de wonderlijke avonturen van Nederlandse zeehelden. Een geschiedenis die even verderop pas echt tot leven komt in café De Druif. Het is één van de oudste en bruinste kroegen van de stad, in ieder geval meer dan 400 jaar oud. Het verhaal gaat dat Piet Heijn (zijn daden benne groot, die heeft gewonnen de Zilveren Vloot) zijn jenever aan deze bar dronk. Een bezoek is een belevenis op zich. In de zomer kun je op het terras zitten en de boten voorbij zien varen.

5

Hermitage en de Hortus Botanicus

Combineer de Hermitage met de Hortus

Het is een aangename, korte wandeling langs een mooi grachtje, van de Hermitage naar de Hortus. De een toont je de schoonheid van de natuur, de ander handgemaakte creaties van de mens. Beide organisaties werken vaak samen bij het opstellen van tentoonstellingen, het biedt jou de kans om te beoordelen of dat schilderij of object net zo mooi is als in werkelijkheid. Of niet.

6

Nationale Opera & Ballet en Waterlooplein

​Op het Waterlooplein vind je twee Nederlandse parels van uiteenlopende klasse. Binnen voeren Nationale Opera en Ballet voorstellingen tot in perfectie uit. Buiten is de dagelijkse, rommelige vlooienmarkt met een rijke historie. Zoek in de namiddag naar betaalbare tweedehandsjes, dineer in een van de vele restaurants in de buurt en eindig je avond in stijl. Wij kunnen Café Schiller en Brasserie Flo van harte aanbevelen, beiden op het nabijgelegen Rembrandtplein.

7

Artis en De Plantage

Wilde dieren en een avontuurlijke keuken

Aan weerszijden van Artis vind je twee van de beste restaurants die de buurt te bieden heeft. Naast de ingang tref je De Plantage. De Amsterdams beau monde komt hier graag. Zien en gezien worden. Of zou het zijn vanwege het ruime aanbod aan gin & tonic? Achter de dierentuin, richting het Tropenmuseum, vind je Elkaar, in vele opzichten het tegenovergestelde van De Plantage: klein en intiem, maar ook een sensatie voor je smaakpupillen. Beide restaurants serveren uitstekende gerechten, laat je bui bepalen welk restaurant het wordt.