x

27-February-2015

Spaanse Meesters in Amsterdam

Tot 29 mei is de tentoonstelling ‘Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya’ te bewonderen in de Hermitage. De tentoonstelling spitst de aandacht op de bredere context van de schilderkunst in de Spaanse Gouden Eeuw (tweede helft zestiende en zeventiende eeuw) en de nagalm en het vervolg in latere eeuwen.

Er komen Spaanse meesterwerken aan bod uit de regeerperiode van Filips II, de absoluut monarch van een koloniaal rijk, die er strenge richtlijnen op nahield voor de katholieke schilderkunst. De periode die volgt, wordt beheerst door onder andere Francisco de Zurbáran, ook wel bekend als de Spaanse Caravaggio.

Vele facetten uit de Spaanse geschiedenis passeren de revue in deze kunstcollectie, zoals de gruwelen van Napoleons verovering in 1808, het stierenvechten en het mediterraanse kroegleven. De variatie van de tentoonstelling komt ook terug in de diverse Spaanse schilderstijlen. Barok, rococco, dramatisch realisme en spiritueel minimalisme wisselen elkaar af.

9 Insider Tips

Als je het de echte Amsterdammer vraagt…negen tips!

1

Zie de koningin der waterlelies bloeien

De prachtige bloem van de Victoria Amazonica bloeit slechts twee nachten. De eerste nacht is de bloem wit en de tweede nacht roze. Na de tweede nacht sluit de bloem en verdwijnt onder water, waar de zaden rijpen. Als je Amsterdam bezoekt in de zomer, hou de website van de Hortus dan goed in de gaten. Deze gebeurtenis wil je niet missen!

2

Ervaar een virtuele zeereis

De nieuwste 4D-technieken zijn toegepast om deze zeereis in het Scheepvaartmuseum zo realistisch mogelijk te maken. Vaar mee met Michiel de Ruyter en maak een heuse zeeslag mee. Niet geschikt voor bangeriken!

3

Schatzoeken op het Waterlooplein

Op deze markt vind je gegarandeerd een vintage pareltje. Sluit de dag af met een bezoekje aan café Waterlooplein en je proeft het ware Mokum.

4

Waar honderden lichtjes branden

De Portugese synagoge is een van de weinige zeventiende-eeuwse gebouwen in de stad waarvan het interieur geheel intact is gebleven. Elke maand zorgen de prachtige akoestiek en honderden brandende kaarsen voor unieke (concert)avonden.

5

Architectuur voor beginners

Elke vrijdag, om half twee ‘s middags, kan je bij Arcam een stoomcursus Amsterdamse architectuur volgen. Van de allereerste bouwsels tot aan de architectonische hoogstandjes van vandaag de dag, ze komen allemaal aan bod.

6

Spectaculair ballet

Ballet van Nederlandse bodem staat in binnen- en buitenland bekend om haar moderne choreografie. Vergeet de Russische klassiekers en ervaar hoe design, licht en dans in harmonie samenkomen bij het Nationale Ballet. In één woord: adembenemend.

7

Zoenen in Micropia

Misschien niet het meest voor de hand liggende idee voor een eerste date, maar je zult wel indruk maken: na een goede, lange zoenpartij in dit museum krijgen jij en je date te horen hoeveel bacteriën jullie hebben uitgewisseld.

8

Ontdek de buurt vanaf het water

De Canal Bus van de Canal Company vaart langs de meeste trekpleisters in de Plantage-buurt. Als je een dagkaart koopt voor hun hop on hop off cruise kun je alle musea in je eigen tempo bezoeken.

9

Dappermarkt

Aan het oostelijke randje van de Plantagebuurt vind je de leukste wereldmarkt van Amsterdam. Op deze markt, die zes dagen per week geopend is, vind je de beste koopjes en lekkere (exotische) hapjes. Onze favoriet: de Turkse pizza op de hoek van de Mauritskade.